Slikproblemen of dysfagie

Wat zijn slikproblemen of dysfagie?

Bij dysfagie heb je problemen met eten en drinken. Verslikken is altijd een nare ervaring. Je hebt hoestbuien, je wordt benauwd en je kunt zelfs longontsteking krijgen. Er zijn ook andere slikproblemen. Je eet bijvoorbeeld te langzaam, kunt slecht doorslikken, hebt pijn, een droge mond, speekselverlies, of voedselresten in je wang. Met slikproblemen moet je goed uitkijken. Uitdroging of een tekort aan voeding brengen je gezondheid in gevaar. Dysfagie maakt je soms eenzaam. Samen eten of koffiedrinken? Je gaat het liever uit de weg.

Wanneer komt het voor?

Slikproblemen komen voor na een beroerte, maar ook bij hersenziekten als Parkinson, ALS en MS en dementie. Soms is dysfagie het gevolg van ouderdom. Bij eten en drinken werken de spieren van je mond- en keelholte heel precies samen. Gevoel en reflexen zijn daarbij belangrijk. Hersenschade kan dit proces op allerlei manieren verstoren.

Behandeling

Bij Praktijk SAA onderzoeken we eerst je klachten. Waar gaat het mis als je eet of drinkt? We leren je hoe je veiliger kunt slikken. En hoe je je spieren sterker maakt. We werken onder meer met NMES (Neuromuscular Electro Stimulation). Daarmee activeren we je slikspieren.

Soms is het nodig om je voedsel aan te passen. Dunne dranken kunnen we bijvoorbeeld iets dikker maken met verdikkingsmiddel.

Moeilijk kauwbaar voedsel kun je vermalen. Als het nodig is verwijzen we je naar de diëtist. Zij kan ervoor zorgen dat je een gezond gewicht behoudt.

Reviews

Wat mensen over ons zeggen

Saskia Arends
Saskia Arends

Op het afasiecentrum wordt Koos gestimuleerd en uitgedaagd om zich beter te kunnen uitdrukken! Koos voelt zich erg op zijn plek, bezoekt een groep en heeft ook individuele logopedie. Hier werkt Koos aan zijn eigen doelen waarbij weer regie voeren over zijn eigen leven voorop staat. Daarnaast zijn er familie avonden en familiedagen waarbij er ook plek is voor de veranderingen die wij ervaren!

Jacqueline en Ton
Jacqueline en Ton

Sinds 2 jaar geleden gestart vanuit Reade Overtoom bij Afasie Amsterdam. Het heeft ons inmiddels heel wat positieve energie opgeleverd. In een fijne gemoedelijke sfeer samen met de logopedisten doelen opstellen, weer meezingen op je favoriete muziek en in groepsverband fijn kunnen communiceren over actuele en andere onderwerpen waarbij iedereen elkaar helpt geeft enorm veel zelfvertrouwen en levensvreugde. En zijn we onlangs met alle groepen naar het museum geweest wat super tof en gezellig was👍 Het voelt voor ons nog steeds als een warm bad en hebben we veel nieuwe en leuke contacten opgedaan in alle therapieën en trainingen.

T: 020-624 2385

E: info@praktijksaa.nl

Karel du Jardinstraat 61a,
1073TB Amsterdam

Behandelingen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Website door: VMB

Copyright, Praktijk SAA © 2024