Voorlichting en begeleiding
Therapie geven aan mensen met communicatieproblemen en slikproblemen is belangrijk. Het is echter net zo belangrijk om begeleiding en voorlichting te geven aan iedereen die betrokken is bij deze patiënten. De Stichting Afasietherapie informeert en begeleidt daarom ook familie en mensen in de directe omgeving van de patient, evenals mensen die werkzaam zijn in de gezondheidszorg.
Partners van afasiepatiënten
De SAA organiseert op haar praktijkadres gespreksgroepen voor partners van afasiepatiënten, omdat ook hún leven drastisch verandert door de afasie van hun partner. Voor deze partnergroepen worden een aantal themabijeenkomsten georganiseerd. Wanneer een partner meer te weten komt over de taalproblemen van de patiënt, kan hij de patiënt met meer begrip bijstaan. Bovendien geven deze bijeenkomsten de gelegenheid onderling ervaringen uit te wisselen over moeilijkheden in de communicatie en veranderingen in de relatie met de patiënt.
Directe omgeving van de patiënt
Om meer te weten te komen over de algemene oorzaken en gevolgen van afasie, kan men bij ons een voorlichtingsavond bijwonen die een aantal keren per jaar wordt georganiseerd. Op deze avond informeren wij familieleden en vrienden van patiënten over afasie en bijkomende stoornissen. Ook geven we enkele richtlijnen hoe men het beste met de patiënt kan communiceren. Een gedeelte van de bijeenkomst wordt besteed aan het bespreken van ervaringen van de deelnemers.
Gezondheidszorg
Mensen die werkzaam zijn in de gezondheidszorg komen regelmatig in aanraking met patiënten met communicatie- en slikproblemen. Door onze interactieve workshops komen zij meer te weten over de problematiek en de therapeutische mogelijkheden. Afgestemd op de vraag zijn onze lezingen meer theoretisch of juist meer praktisch gericht.